вишиванки

Що означають кольори українських вишиванок?

Українська вишита сорочка може багато розповісти про свою власницю. Тут грають роль не тільки фасон і матеріал одягу, а й відтінки, що переважають у візерунках. Хочете знати, що «закодовано» у вашій вишиванці? Зверніть увагу на домінуючі кольори.

Білий — основа вишиванки

Вишивка «білим по білому» зустрічається у багатьох регіонах країни. В Полтавщині, Поліссі, Чернігівщині та інших областях дівчата вибирають цей колір, коли збираються:

Підкреслити свою чистоту і непорочність.

Захиститися від чужої енергетики і злих наклепів.

Вирушити в дорогу (хочуть, щоб дорога була рівною і легкої).

Багато хто вважає білий, кольором істини. Білі вишиванки, носять ще й ті, хто хоче почати нове життя з чистого аркуша. Такі сорочки сожна знайти на сторінці магазину: https://ukrainart.com.ua/ua/embroidered

вишиванки

Чорний — то смуток, туга

Традиційно чорний колір протиставляється білому, а тому несе негативне означення. Однак на Україні чорні нитки нерідко прикрашають вишиті жіночі блузи, сорочки і навіть весільні сорочки. Тут чорний символізує глибину Божественної Таємниці, зречення від мирських суєт і подібно чорнозему вбирає все хороше: здоров’я, щастя багатство. Молодь з його допомогою нерідко висловлює свій протест, незгоду з діючою картиною світу.

Червоний — більше любови

Третій за популярністю колір при декоруванні національного одягу — червоний, колір любови та радости. Жіноча сорочка-вишиванка, оздоблена нам, наділяє свою носительку активністю, динамікою, ентузіазмом. Також червоні нитки нерідко асоціюють з вогнем і використовують в якості оберега. Вони зігрівають власника речі, начисто випалюю навколо нього всі біди і негатив. Ними ж оформляють весільні сорочки, тим самим «принаджуючи» нареченій сімейне щастя і благополуччя.

Синій — символ жіночого початку

Виступаючий антиподом червоного, синій колір символізує стихію води, яку традиційно співвідносять з жіночої енергетикою. Він відповідає за духовний розвиток людини, наділяє його спокоєм і умиротворенням. При оформленні жіночої вишитого одягу використовується як доповнюючий антипод червоному. Тим самим створюється суперечка двох стихій (води і вогню), який і складає основу життєвого руху.

Знак радости — жовтий

Коли цей колір прикрашає сорочку-вишиванку (жіночу, чоловічу, дитячу — не важливо), він гарантовано привертає до себе увагу. Пояснюється це тим, що українці, як правило, не використовують тільки один відтінок жовтого (як у випадку з червоним або чорним), а вплітають в візерунок все різнобарв’я відтінків: від золотисто-коричневого до сонячного або солом’яного. Жовтий колір підкреслює яскравість і індивідуальність носія, відображає його внутрішню теплоту і надію на краще. Його обирають люди, які прагнуть до щастя та досягнення поставлених цілей.

Зелений — колір пробудження життя

В українців є улюблений колір — зелений. Він символізує пробудження, молодість, зростання та розвиток. Це колір життя і гармонії. Зелений одяг обирають ті, хто прагне до спокою та миру. Якщо ви гадаєте як оновити свій гардероб, обов’язково завітайте на сайт UkrainArt. Тут представлені жіночі сорочки, вишиті нитками всіх кольорів веселки. За допомогою стильних молодіжних моделей ви виділите свою красу, досягнете того, чого так не вистачає у вашому житті.


Опубликовано

в

от

Метки:

Комментарии

Добавить комментарий